neděle 26. dubna 2009

Nymburk Poděbrady na Bruslích

25.4.2009

Skoro 28 km velmi dobrého asfaltu. Zřejmě jedno z nejlepších bruslení v okolí Prahy.



neděle 12. dubna 2009

Velikonoční lyžování - 2009

Velikonoční zájezd autobusem.
Bylo to stejné jako vždycky, vyšlo nádherné počasí a lyžování bylo lepší než jarní. Na ledovci a na výše položených sjezdovkách nebylo cítit, že je začátek dubna. Dole bylo podle očekávání bahno co tahá za nohy.

Jako každý zájezd má své mouchy. Tam se jede přes noc a z autobusu rovnou na sjezdovky není nic záviděníhodného. Stejně tak cesta nazpět rovnou ze sjezdovky nasednout do autobusu. Noční cesty jsou pro moji páteř podstatně nebezpečnější než lyžování. Také nutnost ranních srazů při odjezdu na čas a pozdních večerních návratů ze zájezdu spíše dělá školní výlet.

Spali jsme v městečku Latch uprostřed nádherných jabloňových sadů, dvě hodiny jízdy do Fiss-Ladis a hodina jízdy do Val Senales.

Serfaus-Fiss-Ladis



Doporučuji kabinku Almbahn a sjezdovku Adlerpiste, která si na nic nehraje a jede přímo podle lanovky dolu. Přestože je červená, u mě má hvězdičku. Zejména proto, že na  ni moc nesvítí sluníčko a tak moc netaje. Na druhé stran střediska je skvělý Pezidbahn se dvěma černými sjezdovkami. Ty nemají chybu až na trochu placatý dojezd. A dá se odtud dojet na Skihutte Masner, která je dost veliká na to, aby se našlo místo k sezení i mezi dvanáctou a jednou hodinou. Ceny odpovídají výšce.
Za zaznamenání stojí ještě Direttissima, která může snad být i nebezpečná, pokud je tvrdá. V dubnu na sluníčku je to boj sv bahnitých náhrabech. Nic moc.
Středisko splňuje pravidlo, že nejlepší sjezdovky jsou daleko od parkoviště.

Val Senales

Lyžování na ledovci, kde je sezóna po celý rok. Parkoviště je ve dvou tisících metrech, čemuž odpovídá spoupavost a klikatost příjezdové silnice. Podle mapky se to zdá chudé jak na vleky, tak na sjezdovky. Zdání klame. Kabinkou pro osmdesát lidí se dá vyjet na ledovec, kde je jeden slušný kopec ale také skvělý funn park. Ledovcová poma nekonečné délky je pro jakékoliv zajímavější lyžování nepoužitelná. Naštěstí je tu také sedačka Hintereis, podle které vedou dvě nádherné červené. I odpoledne byly tvrdé a většinou dost volné. Před zavíračkou (je brzy v 15:45) tu lyžovalo zase jenom pár Čechů.
Stejně skvělá je bublina Teufelsegg. Podle sedačky fungovala už jen jedna černá. Ráno se sem dá vyjet rovnou od parkoviště sedačkou Roter Kofel. Na první dvě jízdy máte sjezdovku skoro celou pro sebe a pro pár dalších bláznů karvujících dolu z kopce.

Jíst se dá dobře v hetelu Grawand na konci lanovky, kde je ale zajímavější výstavka o zmrzlé mumii Otzim. Bella Vista je tradiční horská chata s dobrou kuchyní v krácném místě.


Agentura Víkend, cena 12000, 324Euro permice, 354Euro jídlo, celkem 31000Kč.
Už nikdy ne autobusem.

 

neděle 5. dubna 2009

Bratislava inline


Na mapě jsou moje zkušenosti z ježdění v Bratislavě. Klikněte na modrou cestu, jsou tam moje poznámky.

Okolo Bratislavy od Starého mostu to je celkem zajímavé, kultivované a s dobrým zázemím. Asfalt ujde. Ještě je zajímavé vodní dílo Čunova. Zejména umělý vodní kanál.

Dá se jet podle kanálu až ke Gabčíkovu, ale za moc to nestojí. Asfalt je často poničený až nesjízdný. Chtělo by to nový facelift.